IADS/IDD
I.A.D.S.
Duikteam Ad Fundum is een I.A.D.S. (International Assocation of Diving Schools) georiënteerde vereniging.
Dit houdt in dat we de lessen inrichten op basis van de richtlijnen van het I.A.D.S.
Is je (volgende) duikbrevet halen bij een I.A.D.S. aangesloten vereniging iets voor jou?
I.A.D.S. is een wereldwijd bekende en erkende duikfederatie. Dus met een I.A.D.S. brevet zit het wel goed, óók in het buitenland.
Wat is het verschil tussen PADI en I.A.D.S. ?
We zullen proberen deze vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.
De keuze voor I.A.D.S. of PADI wordt niet bepaald door de kwaliteit van de duikcursus. Deze is in beide gevallen goed. Sterker nog de duikopleidingen zijn qua status gelijk getrokken, zodat brevetten onderling uitwisselbaar zijn en erkend worden.
Wat is dan wel het verschil tussen een duikpleiding PADI en een duikopleiding I.A.D.S. ?
Het grote verschil zit hem in de organisatie. PADI (Professional Association of Diving Instructors) is een commerciële organisatie van instructeurs. Met andere woorden de instructeurs zijn hierbij aangesloten, niet de duikers.
Bij het I.A.D.S. zijn de duikers en duik-instructeurs -dus ook bij het Duikteam Ad Fundum– lid van het I.A.D.S. Binnen het Duikteam Ad Fundum hebben 4 duikers zich bekwaamd tot gecertificeerd instructeur en geven binnen verenigingen op vrijwillige basis les.
Het behalen van je brevet via PADI is in een redelijk kort tijdsbestek te realiseren, omdat het een commerciële opleiding betreft. Je kunt doorgaans snel terecht en de opleiding bestaat uit een vastgesteld aantal binnen- en buitenduiken waarna je je brevet ontvangt. Meestal wordt tijdens de opleiding gedoken onder ideale omstandigheden (tropische of sub-tropische omgeving, glashelder water). Als je met een PADI opleiding gaat duiken in Nederland, bijvoorbeeld in Zeeland, is dit wel even ´wennen´.
De kosten voor het halen van een PADI-brevet zijn aanzienlijk hoger dan de contributie die je voor onze vereniging betaalt. Het behalen van je brevet bij Duikteam Ad Fundum kan wat meer tijd kosten. De instructeurs zijn vrijwilligers die er graag de tijd voor nemen om je alles te leren wat nodig is om je een veilig en rustig gevoel te geven als je onder water bent. Dat hoeft dus niet binnen een afgepast aantal lessen te gebeuren, het gaat in jouw tempo. Behoudens het lesmateriaal (het theorieboek) zijn de kosten van de opleiding(en) in de contributie inbegrepen. Er wordt dus geen cursusgeld in rekening gebracht.
Als laatste nog een verschil voor wat betreft de inhoud van de opleiding.
De training bij Duikteam Ad Fundum is gericht op duiken in Nederland. Dat wil zeggen dat alle onderdelen die voor duiken in Nederland van belang zijn onderdeel vormen van de opleiding. Zo hoef je voor een nachtduik of een getijdewaterduik geen specialisatie te volgen: dit is in de basisstof van de 2* opleiding inbegrepen. Training gericht op duikomstandigheden in Nederland heeft als groot voordeel, dat wanneer je in Nederland hebt leren duiken, je in tropische of sub tropische omstandigheden zonder enige moeite en stress kunt duiken.
Voor de vraag welke opleiding bij jou past geldt een fundamentele vraag: Wat zoek je? Zoek je een vereniging of zoek je alleen een duikcursus?
In het eerste geval ben je bij ons aan het juiste adres en heten we je graag welkom als lid, waar je alle voordelen van het duiken in verenigingsverband kunt ervaren en in jouw tempo het duiken onder de knie krijgt.
In het tweede geval is waarschijnlijk een duikschool onder PADI (of aanverwante profiel) meer voor jou geschikt. De reden dat de meeste van onze leden lid zijn en blijven van onze vereniging ligt in het plezier, dat wij beleven om samen dingen te gaan doen. Daarbij valt te denken aan onze duikweekenden in Zeeland of duikvakanties o.a. naar Egypte, maar ook in het ontvangen en geven van instructie. Het delen van ervaringen, plezier en het sociale aspect is de drijfveer van onze vereniging.